måndag 4 mars 2013

Mars måne och vädergudarna

Kung Bore har hållt Ölandet i ett fast grepp, vintern har känts ovanligt lång. Kanske för att man kommit årstiderna och vädergudarna närmare när man bott och arbetat så här närmare naturen snart ett helt tidevarv, eller så har det faktiskt varit mer snö och kallt än det brukar vara på den här ön. Ett blogginlägg för ett år sen visade blåsippor och hasselblommor! Men ljuset har återvänt och man känner livet återvända med det, grönfinkarna kvittrar ikapp och snödroppar tittar fram i rabatterna. Många rapporterar sina vårtecken på de sociala medierna och snart är uteserveringarna fulla av soltörstande homo sapiens igen.


Måne i januari
Natthimlarna är helt klart vackrast under vintermånaderna, för den som trotsar kylan stjärnklara nätter är det verkligen en upplevelse och speciellt en bit bort från städernas ljusförorening. Den här sidan kan man kika in på för aktuella händelser på himlen och för att se vilka stjärnor och planeter man kan se just nu, det finns även en engelsk sida som uppdateras hela tiden efter just din position (Länken är inställd på Öland så för att visa just din position så kan du ändra på startsidan här).
För den med smartphone finns det en app (så klart) för den som vill fördjupa sig i stjärnhimlen ;)

 

Dovhjortar i Ottenby lund
Vi hade finbesök i helgen och tog en tur på den hittills blåsigaste dagen till det kanske blåsigaste stället -Ottenby. Varför inte tänkte vi, det verkade ju inte så blåsigt på morgonen, och naturumet hade faktiskt öppnat för säsongen och på fågelstationens sida hade vi läst om den första sånglärkan som kommit och havsörn borde man kunna se, så vi åkte ändå trots kulingvarning. Öland är alltid vackert och det är energigivande bara att se vattnet men vi kände oss lite urblåsta på väg hem sen ;) Vi gick en sväng i den kungliga lunden för att komma bort från blåsten en stund och för att kika från ett av fågeltornen och fick se några av de vackra invånarna där, så trots västans krafter var det en bra utflykt!

Läs mer om Ottenby i den här foldern.

Foto av Hans Lejonborn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar