söndag 1 april 2012

Vårt värdefulla odlingslandskap...

Skolplansch från Föra
socken på norra Öland

Precis som med skogen har jag en syn på vad vårt odlingslandskap är som kanske inte riktigt stämmer med hur det ser ut i verkligheten. Om min inre skog kom från Astrid Lindgrens barnböcker kommer nog mitt inre odlingslandskap från skalder och poeter som återger ett landskap från 1700-talet. Det finns små snuttar av det kvar, som på Äskhult, och vid Bråbygden, och Råshult, med flera, men de är nästintill museala och inte direkt en förebild för vårt jordbruk idag.

De närmaste sex månaderna ska jag arbeta med att vara myndighetens (och EU:s) långa arm och på bästa sätt försöka vara en representant för det system som nu råder inom jordbruket. Systemet, precis som alla system, har ju både sina för- och nackdelar och jag hoppas kunna få tillräckligt på fötterna för att kunna stå upp för det! Några av de som arbetar för att förändra systemet: WWF, Naturvårdsverkets artikel om miljönyttan, en bra film om Europas jordbruk och jordbrukspolitik samt en debattartikel från Naturskyddsföreningen.

Jag ser verkligen fram emot att lära mig så mycket jag kan inom området och framförallt av att vara så mycket ute i våra vackra marker!! Vi kommer dessutom att bli med hus och trädgård över sommaren! å vad jag ska odla... :) måste ju tillämpa allt jag lärde mig förra året!!

Vi ses ute i markerna, god odlingslycka till er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar