fredag 13 januari 2012

Vad är skog?

Vy över Mjörn från Djurgården på Östad
Mina drömmars skog är till stora delar Astrid Lindgrens skog, de skogar som skymtar i filmatiseringen av Ronja Rövardotter, Dalslands och Jämtlands urskogar. Mycket av den skog som täcker landet idag ser visserligen inte ut så, faktiskt så är det mindre och mindre av det vi kallar "skog" som har en uråldrig prägel. Självklart är det inte bara utseendemässigt det spelar roll, men lika mycket som de "riktiga" arterna i skogen försvinner är också vittrorna, trollen och älvorna utrotningshotade! Läs denna vackra artikel så förstår ni vad jag menar!

Skog? På Östads säteri
Under vår kurs om skogen, hade vi studiebesök på Östads Säteri och deras skogsinnehav, lärorikt och intressant, visst, men uppfattningen om vad skog egentligen är tycker jag är svår att reda ut, jag hör fortfarande att vi aldrig har haft så mycket skog i Sverige som vi har nu, vad menar man egentligen då? Inte vad jag menar med skog!


Klicka för att lyssna på Skogssången
Ur Ronja Rövardotter: Skogen hade de talat om. Men inte förrän hon nu såg den så mörk och underlig med alla sina susande träd, förstod hon vad skogar var, och hon skrattade tyst bara för att älvar och skogar fanns. Hon kunde knappast tro det, tänk att stora träd och stora vatten fanns och var levande, måste man inte skratta då!

...och därför gråter jag över de älvar och skogar som dött!
även internationellt har man fått upp ögonen för de svenska "skogarna" -artikel från National Geographic.

Klicka för att
lyssna på Ronjas vårskrik!
Det finns mycket att älska med skogen och mycket kan man göra för att rädda den som finns kvar (både i Sverige och på hela vår planet!!) på www.ettklickforskogen.se tex kan man just nu vara med och rädda Iglekärrs gammelskog! Här finns ett helt dokument med länkar till sidor om skog!!


Så ut och upplev skogen, själv längtar till vårens skrik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar