måndag 23 januari 2012

Lugn av naturen

Naturen är gratis och med obegränsade öppettider.
Att man blir lugn av att vara ute i naturen har människor känt till länge och mycket forskning har gjorts kring effekter natur har på oss. Det kan räcka med att bara stanna upp från den stressiga cykeln man befinner sig i och förlora sig i det vackra i en snökristall, ljudet av vågor mot en strand, doften av varm ko och torrt gräs, smaken av solvarma smultron, det räcker för att man ska orka ännu en dag, för att hitta en oas, en tillflykt från den intensiva omvärlden. Det behövs varken dyra gym eller "flummiga" meditationsledare, lugnet måste du hitta inom dig själv och naturen är den bästa terapeuten -som dessutom är gratis! Mats och Åsa Ottosson har skrivit en bok om ämnet, "Naturkraft- om naturens lugnande, stärkande och läkande effekter" som jag kan rekommendera. De har även skrivit en studiehandledning för naturguider i Naturskyddsföreningen och jag var på kurs med Åsa i att just bli lugn av och leda andra till att hitta lugnet i naturen. Hon är en väldigt inspirerande person och jag blev mycket stärkt av mötet med henne, vi delar även en annan passion, nämligen för kor! Hon och hennes man Mats har skrivit boken "Kor -en kärlekshistoria" som är årets WWF Pandabok (och som jag fick i julklapp av min kära sambo). Jag älskar kor och de har verkligen en lugnande effekt på mig, med deras stora kloka ögon och lugna sätt. På kvällen av kursen satt jag och en annan deltagare och delade ko-historier -härligt! Boken är fylld med många härliga sådana som värmer i hjärtat och får det att tåras i ögonen.
Kossor på Öland
Jag hoppas kunna utveckla det jag lärt mig, både från mindfulnesskursen tillsammans med Naturakademin, kursen i Trädgårdsterapi på Ekobruksutbildningen samt nu denna med Åsa. Kanske en studiecirkel att börja med? Vad tycker ni?

Kloka ord:
"Natur och grönska är som massage för själen." Åsa Ottosson

"Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som går vilse." Tomas Tranströmer

"Förundra dig över allt, även det mest alldagliga." Carl von Linné

Övning: Sitt helst på en plats som är rofylld, med en fin utsikt där du kan vara ifred, andas lugnt och djupt och tänk på något av de kloka orden ovan och slappna av, släpp allt annat. Vad betyder orden för dig? Upprepa vid behov =)

Foto av Hans Lejonborn och mig.

2 kommentarer:

 1. Jag ser med glädje att vi går i gång på samma ämnen, Charlotte!
  Har skrivit om en annan bok av Åsa här:
  http://vildvittransblog.blogspot.com/2011/12/kropp-och-sjal-i-skon-forening.html
  Visst är Ko-boken fin!
  Ha det så gott!

  SvaraRadera
 2. Tack Lisel,
  Ja jag försöker följa din blogg och såg ditt inlägg om den boken -jättefint! Önskar jag var bättre på att använda min kropp på ett snällare sätt, längtar till att ha närhet till naturen igen, stadslandskapet är inte så välgörande!
  Hoppas du har det bra och att företaget går fint!

  SvaraRadera