söndag 2 oktober 2011

Komposten är alltings början och slut...

säger Simon Irvine, trädgårdsdesigner och slottsträdgårdsmästare på Läckö*. Och visst är det något speciellt med en riktigt välordnad kompost som det riktigt ångar ur under kalla dagar. Det är en konst att skapa ett organiserat kaos, att tämja nedbrytningsprocessen för att få ett livbringande substrat, det är inte "bara" att slänga det i en hög och så får man en kompost inte!! På Gunnebo har vi nu anlagt den första kompostlimpan som också fick biodynamiska preparat. Här kan ni läsa mer om vad det innebär, vad man ska tänka på när man anlägger en kompost och vad som kan gå fel. B har också fina bilder på hela uppbyggnadsprocessen och hur fin komposten blev med sitt halmtäcke!

Sedan sist har jag bl.a byggt växtstöd till vinbär med klasskamraten Z......
Speciellt svarta vinbär har en tendens att bli lite spretiga och många grenar hade lagt sig på marken så vi fick beskära lite först. Nu är det riktigt snyggt och mer plockvänligt för nästa år!och planterat ramslök......
Det är såå härligt att ha fingrarna i jorden. De ska inte planteras så jättedjupt, det är ganska små lökar. Hoppas de kommer sprida sig bra och förgylla våren i trädgården!

Nästa vecka ska vi få komma in i köket och jobba lite! Mer om det senare...

*Hans fru Marika är också trädgårdsmästare och har tidigare jobbat på Gunnebo och då bodde de även där (där deras hus stod står idag Vagnboden och uppe på kullen bakom -Orangeriberget, hade de deras privata trädgård. Deras dotter Cicely har lämnat ett fint meddelande där på en stor och vacker gran)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar