måndag 12 september 2011

Ljuvliga sydtyrolen!

Börjar självklart med att tacka min kära mor för en helt fantastisk resa! Jag å min bror fick en vandringsresa till nordöstra Italien och Dolomiterna i födelsedagspresent, precis som vi för fem år sedan fick en resa till Egypten. Denna gången ville vi ha en lite mer aktiv resa så vandring i Sydtyrolen blev det! En bra tradition tycker jag, bara vi tre som kan umgås och unna oss en massa gott tillsammans.

Vi åkte med Rolfs buss, riktigt trevlig busschaufför och reseledare! Det tog två dagar i buss att komma fram till byn Kiens och det familjeägda hotellet Pustertalerhof där vi skulle bo hela veckan, på vägen åkte vi förbi fält efter fält med majs, humle, vind- och solkraftverk och sedan vindruvor och äppleodlingar. De typiska tyrolska husen med de vackra blombalkongerna dök upp direkt när vi kommit till de Österrikiska Alperna och mamma var lyrisk!

Första vandringsdagen åkte vi till Kronplatz där vi fick åka kabinbana upp och det var en riktigt tuff vandring att starta med! Jag skyller på den höga luften =)
Utsikt över dalen där vi bodde från Kronplatz/ Plan de Corona

Alpkajor

Dag två besökte vi jordpyramiderna i Bruneck och gick därifrån hela vägen tillbaka till hotellet (6 km med en höjdskillnad på 400 m konstant lutning nerför)
Lieslåtter på alpvis!
Mor och vår reseledare Janne i bakgrunden

Jordpyramider!

Mamma badar i Gardasjön
Tredje dagen åkte vi till Garda och Gardasjön -Italiens största sjö! Underbar plats som jag absolut vill åka tillbaka till, supermysiga byar på vägen dit som vi gärna ville stanna i! Ingen vandring direkt den dagen men bad blev det! Skönt!


Fjärde dagen gjorde vi en utflykt på egen hand. Vi fick skjuts av hotellägaren en bit på vägen för att sedan börja vår vandring upp till 2438 meters höjd! Härligt kändes det att ha klarat av det måste jag säga!! Små belöningar på vägen också fick man -kossor, murmeldjur (!), härlig liten sjö och så självklart den vidunderliga utsikten!!
Putzenhöhe 2438 m
ruskigt brant...
Dag fem var det äntligen dags att besöka Dolomiterna och då speciellt Drei Zinnen, ett väldigt populärt ställe att åka till uppenbarligen för det var mycket folk där. Det var också en av de dagar med tuffast vandring och den strålande solen mot den kalkvita vägen gjorde det hela lite mer ansträngande -men det var det värt!
Drei Zinnen/Tre Cime, Dolomiterna
Sjätte dagen besökte vi Klaussee dit vi också åkte kabinbana en bit. Bra vandring att avsluta resan med. Sedan var det två dagar i buss hem igen... Det är iaf en resa jag starkt kan rekommendera, kanske på egen hand om man vill göra vandringarna i egen takt och upptäcka omgivningarna på ett mer spontant sätt än med en chartrad bussresa. Människorna var jättetrevliga och servicevänliga, maten god och byarna jättesöta så det ger extrapoäng!
Här kan ni se hela reseplaneringen... För att sammanfatta resan skulle jag använda ord som:
ofattbart magnifika vyer, murmeldjur, kossor, strålande sol och värme, vita berg gröna dalar och blått vatten, trötta ben, oförskämt mycket och god mat, vandring, bad, goda skratt och djupa samtal! 
Jag hann med att få vara lite biolognördig också och bilder på växter kommer vid ett annat tillfälle =)
Tack igen och jag ser redan fram emot nästa resa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar