måndag 30 maj 2011

lite om ekobruk...

ujuj vad tiden går fort ibland. Utbildningen på Gunnebo går som på räls och så har jag ju självklart en massa extrakurser vid sidan av; Kulturmiljöpedagogik i Kalmar och Motorsågskörkort på helgerna... Men för att göra en liten summering av de veckor som gått sen sist så har de handlat om att läsa landskap, värdera natur- och kulturvärden och fundera hur man sköter dem, trädgårds- och parkskötsel samt trädgårdsterapi. Har jag fått med allt nu... =)

Museibonden Thomas Carlsson på Äskhult med sina ardennerhästar

Vi har varit på studiebesök till Fjärås bräcka och Äskhults by utanför Kungsbacka och följt utvecklingen av vårt landskap från istiden till bondesamhället på 1800-talet. Spår som vi idag kan läsa genom åsar, moräner och isräfflor samt stengärdesgårdar, fossila åkrar och artrika ängar och betesmarker. På Äskhult träffade vi bonden som berättade om arbetet att försöka återskapa både byn och landskapet runtomkring till hur det såg ut i början på 1800-talet. Spännande!! Tänk att jag ska jobba där i sommar!!

Vi har gjort grupparbete med att beskriva, värdera och skriva skötselförslag för en del av den Engelska parken på Gunnebo. Min grupp jobbar med Orangeriberget som vi följer skötseln av under året med fagning i våras och lieslåtter i sommar. Det är kul att verkligen fördjupa sig på ett område, man ser nya saker hela tiden och lär sig väldigt mycket!
Vi har kommit igång med trädgårdsodlingen och har både planterat ut småplantor och sått på friland (som fotot visar). Även i den här delen får vi följa upp en specifik växt -min är kardon (bilden är från odla.nu), från frö till planta och sedan till skörd och tillagning!
En ny delkurs har startat också, Trädgård i vården, som är väldigt spännande -skriver säkert mer om den snart! Här kan ni läsa om Grön Rehab på Gunnebo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar