måndag 28 mars 2011

Hästar, hästar, hästar...

...ja hela veckan har handlat om hästar! Visste att jag tyckte om dem sedan förut men vilka underbara djur! Vi har fått lära oss det mesta om dem men fokus har legat på brukskörning och då speciellt i skog. Vi fick två små Shetlandsponnies att ta hand om och köra med som var inlånade från Orust och så var Gunnebos egen Nordsvensk Pärla med och jobbade.
På bilden (av mig) syns Sigge och Svinto när de drar ekstockar ut ur skogen bakom Drivhuset vid Gunnebo.

Fördelarna med att arbeta med hästar är många, speciellt inom stadsnära och känsliga områden, de kommer fram utan att göra skada på ställen ingen maskin kan! Jag tänker också på hur mycket mer värdefullt arbetet blir, en livs- och arbetskamrat som aldrig skulle kunna ersättas av någon traktor. Många kommuner ha upptäckt fördelarna tex i Malmö där gräsklippningen sker med häst, i Alingsås har de skogskörning i Stadsskogen mfl. Hästkörningen behöver inte vara något gammaldags och förlegat utan högst modernt och mycket miljövänligt!


Filmsnutt som visar Pärla som blir körd av Peter Andersson, man blir imponerad av hur stark hon är och hur duktig man som kusk måste vara -både för hästens skull och för att trästockarna ska hamna där man vill! I bakgrunden hörs ljudet av ekstockar som klyvs till stängelstolpar -veckan har varit mycket innehållsrik!
Brukskörning är verkligen något jag skulle vilja fördjupa mig inom, finns tyvärr bara en utbildning i landet - Örebro, men om man börjar med grundkurs i travkörning kanske man kan gå och bli upplärd av någon yrkesverksam -känner ni till någon så hör gärna av er!
Denna vecka handlar om Restaurering av trädgård och Trädgårdshistoria och till helgen blir det Kulturmiljöpedagogik i Kalmar!

2 kommentarer:

  1. Nu blev det hästar på lagomt avstånd för mej! Kul att se filmsnutten så fick jag ju verkligen se hur det såg ut när ni körde oxå!

    Kramen!

    /B

    SvaraRadera
  2. Sedär! Snyggt foto Charlotte! Jag kan allt se dej med en lite luggponny på åkrarna bärandes stråhatt ;) Ses imorgon :) Lisa

    SvaraRadera