måndag 9 augusti 2010

Linnésommar

Det här inlägget får vara som ett litet smakprov på hur min sommar med Linné sett ut. Det har verkligen varit intensivt men ett stort privilegium att ha haft hans domäner som arbetsplats!

Den 17 juli var det Slåtterdag på Hammarby med aktiviteter som att prova på att slå med lie, göra en hässja mm. Sällskapet hade gjort en mycket smaklig matkorg med typisk 1700-tals mat.

Hedvig Mårdh hade även specialvisning om mat och dryck på 1700-talet som var mycket intressant! Här hittar ni lite roliga länkar och recept om ämnet från ett trevligt 1700-tals sällskap.Den 25 juli var det min tur att ha en specialvisning, om läkande örter i Linnéträdgården. Dagen till ära hade jag gjort välgörande älgörtssaft som jag bjöd på. Det finns mycket spännande att prata om i trädgården och några av de växter jag tog upp var den giftiga odörten, Conium maculatum, den välgörande röd rubeckia, eller röd solhatt Echinacea purpurea, av Linné namngiven Rudbeckia purpurea (efter Olof Rudbeck), den mytomspunna johannesört Hypericum perforatum samt självklart Linnés egna bästa medicin -smultron!


Under mina dagar som jag jobbat i Linneanum har jag läst och beundrat en bok av Annika Silander Hökerberg, Män omkring Linné. Hon är en mycket duktig konstnär och det var spännande läsning om en del av de växter som Linné namngett efter framstående vetenskapsmän. I tropiska växthuset i Botaniska trädgården hittade jag Thunbergia grandiflora. En klättrande buske från nordöstra Indien som tillhör ett släkte som Linné namngett efter en av hans lärljungar, Carl Peter Thunberg. Det finns mycket att nämna om honom men det lämnar jag till den som är mer intresserad att läsa själv.

Nästa inlägg på Linnétemat blir om Tusen trädgårdar 8 augusti.
Ha en skön sensommar!

Foton av mig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar